Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Descoperiți Sâncraiu (Kalotaszentkirály)

Unul din cele mai frumoase sate din Țara Călatei, poarta nordică de intrare în Munţii Apuseni. Relieful muntos este dominat de vârful Vlădeasa (1836 m )

Despre Sâncraiu

Kalotaszentkirály în maghiară

Sâncraiu ( Kalotaszentkirály în maghiară ), unul din cele mai frumoase sate din Țara Călatei, este situat în judeţul Cluj, pe malul râului Călata, la o distanţă de circa 6 km de Huedin, fiind şi poarta nordică de intrare în Munţii Apuseni. Relieful muntos este dominat de vârful Vlădeasa (1836 m ).

Varietatea peisajului – chei, peşteri, cascade şi păduri, reprezintă ocazia unor plimbări sau ascensiuni de neuitat.  De aici puteţi face excursii de o zi la barajul şi lacul Fântănele – Beliş, la Piertrele Albe, un impresionant abrupt de calcar, la cascada Răchiţele sau la arborii de Sequoia de pe Dealul Domnului, în vecinătatea satului Săcuieu.

Prima atestare documentară a satului datează din 1288, iar biserica reformată a fost construită in sec.al XIII-lea. Satul este renumit şi datorită meşteşugarilor deosebit de priceput – dulgheri, tămplari, zidari.

În zilele noastre, Sâncraiu are o populaţie de aproximativ 1000 de locuitori, din care circa 90% sunt maghiari, 10% fiind români.

Obiective turistice

Monumente și tradții

Obiective turistice Monumente și tradții Biserica reformată cu tavan casetat (sec XIII), cu clopot din 1481, Biserica ortodoxă, Copacul și monumentul poetului maghiar Ady Endre, prieten cu Octavian Goga, Camera țărănească și portul popular tradițional

Vezi detalii

Portul popular

Un simbol al localnicilor

Portul popular maghiar din sat este caracterizat de puritatea dată de simplitatea şi bogăţia culorilor. Portul a devenit un simbol al localnicilor, contribuind la înfrumuseţarea zilelor de sărbătoare. Locuitorii maghiari din acest ţinut sunt de religie reformată.

Vezi detalii