Magyar változat English version
Te afli la: Home / Sâncraiu / Despre Sâncraiu:

Despre Sâncraiu

Sâncraiu ( Kalotaszentkirály în maghiară ), unul din cele mai frumoase sate din Ținutul Călata, este situat în judeţul Cluj, pe malul râului Călata, la o distanţă de circa 6 km de Huedin, fiind şi poarta nordică de intrare în Munţii Apuseni. Relieful muntos este dominat de vârful Vlădeasa (1836 m ).

Varietatea peisajului – chei, peşteri, cascade şi păduri, reprezintă ocazia unor plimbări sau ascensiuni de neuitat. Cele şapte lacuri artificiale îşi aşteaptă pescarii, pe cei ce practică scufundările sau sporturile nautice. De aici puteţi face excursii de o zi la barajul şi lacul Fântănele – Beliş, la Piertrele Albe, un impresionant abrupt de calcar, la cascada Răchiţele sau la arborii de Sequoia de pe Dealul Domnului, în vecinătatea satului Săcuieu.

Prima atestare documentară a satului datează din 1288, iar biserica reformată a fost construită in sec.al XIII-lea. Satul este renumit şi datorită meşteşugarilor deosebit de priceput – dulgheri, tămplari, zidari.

În zilele noastre, Sâncraiu are o populaţie de aproximativ 1000 de locuitori, din care circa 90% sunt maghiari, 10% fiind români.