Varianta romana English version
Ön a: Home / Programok / Szent István napi néptánctalálkozó :

Szent István napi néptánctalálkozó

2018 Augusztus 10 – 13

Minden évben az augusztus 20-át megelőző napokon zajlik a nemzetközi néptánctalálkozó, melyet államalapító István királyunk tiszteletére rendeznek meg.

A találkozó résztvevői európai országok kisebségi népeit képviselő tánccsoportok, melyek táncaikkal, népdalaikkal és népviseleteikkel ízelítőt nyújtanak hazájuk folklórjából. Évente kb. nyolc-tíz ország képviselteti magát.

A rendezvények a már kialakult hagyomány szerint felvonulások, gálaműsorok formájában zajlanak Kolozsváron és Kalotaszeg falvaiban.

Az eseménysorozat mindig Kalotaszentkirályon zárul. A vendégegyüttesek a falu végén gyülekeznek, népviseletbe öltözve. Itt a helybeli néptánccsoport fogadja őket és együtt végigvonulnak a falu főutcáján, énekelve, táncolva. Közben a színes, tarka menet rövid időre megáll a Szent István szobornál, ahol a falu vezetősége fogadja őket. Ünnepi köszöntők hangzanak el, majd közösen megkoszorúzzák nagy királyunk szobrát. Innen tovább folytatják útjukat az iskola felé. Az udvaron levő szabadtéri színpadon egy színes ünnepi gálaműsorral zárul az ünnepségsorozat.

A rendezvény idevonzza nemcsak a helybelieket, hanem, a környékbeli falvak magyarságát is.