Varianta romana English version

Kalotaszentkirály

Kalotaszentkirály 600 m tengerszint feletti magasságban fekszik a Kalota patak partján, tőle délre már román falvak vannak, itt kezdődik a mócvidék. A patak két részre osztja a falut, a balparton levő rész neve Szentkirály a jobb parton, pedig Zentelke.Habár a falu hivatalos neve Szentkirály , a helybeliek nagyon is számon tarják, hogy ki hova valósi.
A faluról - Honfoglaláskor, 896-ban a 108 nemzetség közül a Kalota telepedett le itt, innen kapta falunk a Kalot...
Honfoglaláskor, 896-ban a 108 nemzetség közül a Kalota telepedett le itt, innen kapta falunk a Kalota elõnevet. Falunk a Szentkirály nevet István király tiszteletére kapta, annak szentté avatása után 1083-ban.
Látnivalók - Kazettás mennyezetû református erődtemplom – építés ideje XIII század, Harangláb, Mátyás ...
Kazettás mennyezetû református erődtemplom – építés ideje XIII század, Harangláb, Mátyás király korabeli ( 1481 ) haranggal, Ortodox templom - építés ideje 1930, Ady Endre hársfája és emlékmûve, Kalotaszegi szoba és a helyi népviselet, Határsorompó nyomai ( 1940- 44-es országhatár)
Népviselet - Népvisletünket egyfelõl a színgazdaság, másfelõl az egyszerûség és letisztultság jell...
Népvisletünket egyfelõl a színgazdaság, másfelõl az egyszerûség és letisztultság jellemzi, ez olyan sajátos jelleget kölcsönöz neki, ami megkülönbözteti Kalotaszeg más falvainak viseletétõl. A becses kellékek azonban nem a hétköznapok tartozékai, az ünnepnapok meghitségét fokozzák, a falusi élet jeles eseményeit teszik még magasztosabbá.
Református templom - Templomunk Árpád-kori erődtemplom, kőfallal körülvéve. A XIII. században épült, eredetileg gótikus, ...
Templomunk Árpád-kori erődtemplom, kőfallal körülvéve. A XIII. században épült, eredetileg gótikus, csúcsíves stílusban.
Fotógaléria